Author Topic: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?  (Read 658 times)

Offline bluebeat

  • vArranger
  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 350
    • View Profile
Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« on: March 01, 2019, 07:35:37 PM »
Hi Dan.
Keep getting this error on startup:
Error_WASAPI_init: 46...
See attached. After I press "OK" it starts normal. This error popping up every time I start VA.
Do you know how to fix that?

Thank you in advance.

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8177
    • View Profile
Re: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« Reply #1 on: March 02, 2019, 07:39:45 PM »
Please show your MIDIPORTS screen

Offline bluebeat

  • vArranger
  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 350
    • View Profile
Re: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« Reply #2 on: March 02, 2019, 07:52:02 PM »
midi port screen

Offline bluebeat

  • vArranger
  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 350
    • View Profile
Re: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« Reply #3 on: March 02, 2019, 07:56:31 PM »
Dan, I also noticed that track volumes indicators do not light up.... Using Halion OR Varranger Synth.
I had Error 46 on my previous computer. This is new installation, still :46 error...

Maybe my version has bugs?

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8177
    • View Profile
Re: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« Reply #4 on: March 02, 2019, 07:58:40 PM »
This mean that the audio card you have selected is already used exclusively by another software

Offline bluebeat

  • vArranger
  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 350
    • View Profile
Re: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« Reply #5 on: March 02, 2019, 08:19:59 PM »
Dan,
I had dejavu... I remember asking for option of audio outputs to "none" if using external sound source.
What about volume meters? Some light up on high volumes, some do not at all...

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8177
    • View Profile
Re: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« Reply #6 on: March 02, 2019, 08:26:16 PM »
If you don't plan to use audio in vArranger, you can select the DirectSound output

If you have some display problems in vArranger, you can try this
https://www.varranger.com/vforum/index.php/topic,3585.msg30206.html#msg30206

Offline bluebeat

  • vArranger
  • Sr. Member
  • ***
  • Posts: 350
    • View Profile
Re: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« Reply #7 on: March 02, 2019, 08:58:28 PM »
Ok, I think the guy who posted solution with image (it is in French...) Meant "Disable full screen optimization".
That was not it. I figured it out. Here is the solution. See attached. Volumes working.

P.S. Dan, since it seems you are in good spirits, can you answer couple of things about Halion Sonic.... I will start a new topic, as it maybe  interesting to other memeber

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 8177
    • View Profile
Re: Error_WASAPI_init: 46... Dan can you help?
« Reply #8 on: March 02, 2019, 09:00:56 PM »
Seems that monitors DPI and Windows are not an easy thing :)