Author Topic: Loss of Volume  (Read 2149 times)

Offline freeway

  • vArranger
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • View Profile
Loss of Volume
« on: July 08, 2014, 10:32:15 PM »
Can anyone help? I have found on two different occasions I have lost volume on my set up. My setup is Laptop SD2 Roland UM 1G Midi Interface. I have been using this setup for a few years now without any major hitches.
I know it is not my PA System. I think it may be my Interface or SD2. The first time it happened, I was just starting a gig, and had to carry on with only an Acoustic guitar. The next day when I connected up to to check it out, everything worked perfectly.
I have again lost volume now as I write. :(

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7761
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #1 on: July 08, 2014, 10:39:26 PM »
If you press the panic button, do you have more volume?

Can you see the position of the style, right, left and master volume faders?

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7761
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #2 on: July 08, 2014, 10:39:50 PM »
you can send a picture screen

Offline freeway

  • vArranger
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #3 on: July 08, 2014, 10:46:03 PM »
The panic button makes no difference . All faders and chord grid are working as they should

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7761
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #4 on: July 08, 2014, 11:25:26 PM »
What about if you switch off and on the sd2, then press panic

Offline freeway

  • vArranger
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #5 on: July 09, 2014, 09:31:43 PM »
I have tried that but still no volume. ;D :(

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7761
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #6 on: July 09, 2014, 10:05:11 PM »
And if you play a midifile, without vArranger?
Did you try headphone jack, L&R rca?
Maybe your SD2 need repair...

Offline freeway

  • vArranger
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #7 on: July 10, 2014, 10:11:56 PM »
My volume has returned :)Allelluia. I did 3 things. (1) Last night I disconnected all leads   (2) Tonight when I connected again I still had no volume. (3) I decided to try a different usb port, when I opened Varranger Midi port select opened with Varranger Software Synth  highlighted on the Midi out, when I clicked on 3-um-1g and pressed start, my volume returned. :) I hope thats it sorted :)     

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7761
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #8 on: July 10, 2014, 10:14:30 PM »
If you use the vArranger Software Synth, the sound will come from the PC speakers, not the SD2 out. No? :)

Offline freeway

  • vArranger
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #9 on: July 10, 2014, 10:23:45 PM »
If I use the vArranger Software Synth, I have no volume at all :(

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7761
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #10 on: July 10, 2014, 10:54:54 PM »
What version of Windows do you have?
What did you select in the list of Audio OUT

Offline freeway

  • vArranger
  • Newbie
  • ***
  • Posts: 30
  • Gender: Male
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #11 on: July 11, 2014, 10:01:08 PM »
I have no selection made on audio out . I'm on Windows 7

Offline Dan

  • Global Moderator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 7761
    • View Profile
Re: Loss of Volume
« Reply #12 on: July 12, 2014, 09:42:59 PM »
Ok. If you want to test the vArrangerSynth, try to select the WASAPI output of your pc speakers